30 maj 2013

Gammelgäddan

Alla känner till gäddan i våra svenska vatten. Det inte alla känner till är hur stor den egentligen kan bli och att den även kan bli aggressiv mot människor. I och med att sommaren står för dörren, fiskesäsongen har börjat och badandet bara ligger några veckor framåt i tiden så tänkte jag att det kunde vara intressant att få reda på mer om denna best.
Nyckeln till att lära sig mer om okända djur är ju nämligen att känna igen de som är i högsta grad verkliga.

Namnet "gädda" har sin ursprung i det fornnordiska ordet gaddr, som betyder spik eller spets och syftar på gäddans tänder. Jämför med ordet "gaddar" som i praktiken är samma ord.

Honan blir markant större än hannen och rekordet för en hona som dragits upp och verifierats i Sverige är strax över 19 kilo, även om det cirkulerar historier om bra mycket tyngre gäddor. Alla är ju inte intresserade av rekordböcker heller. Min far har exempelvis dragit upp större gäddor än så, visserligen med nät, men ändå. Kanske kan jag leta reda på en bild så småningom för att visa er här på sidan.

Den mest spännande (och därmed också otroliga) fiskehistorien om en gädda kommer från Hornavan, vilket är Sveriges djupaste sjö. Den berättar om hur en lokal fiskare fått lite för mycket innanför västen innan han skulle vittja sina nät. Han lyckades på något sätt dock få ombord en gigantisk gädda som fastnat i nätet och ta in den till stranden. Väl där insåg han att han aldrig skulle orka släpa den hem, utan bestämde sig för att rensa och filea den på plats. När han vaknade upp nästa morgon så började han fundera på om gäddan inte varit väldigt mycket större än de brukar vara egentligen, så han gick ned till stranden för att se om huvudet i alla fall fanns kvar. Tyvärr hade det dock släpats iväg av vilda djur under natten. När han gick hem igen och vägde filéerna så vägde de 27 kilo, vilket torde visa på att gäddan i sig vägt runt 40 kilo!

Historier om gigantiska gäddor finns överallt i vårt land, och i varje sjö brukar det finnas en specifik "gammelgädda" som man talar om med både längtan och vördnad. Gammelgäddan ryktas alltid vara större, äldre och listigare än alla andra fiskar, en slags konung i sjön om man så vill.

Detta leder oss också in på att det finns legender om gäddor som faktiskt bär kronor. Dessa skall uppstå när en rovfågel attackerat gäddan, men gäddan i stället dykt och fågeln drunknat. Fågeln skall sedan då sitta fast så djupt med klorna att den så småningom ruttnar, men klorna sitter kvar som en krona ovanpå gäddan. Självklart finns det bara historier, men inga bevis på att något sådant någonsin förekommit.

Det finns också ganska många, och flera av dem sanningsenliga rapporter om gäddattacker. Det är inte så vanligt att en gädda attackerar en människa, men det händer med jämna mellanrum. Oftast handlar det om folk som blivit bitna i en hand eller fot när gäddan inte riktigt förstått vad den haft framför sig i sin helhet, men ibland kommer rapporter som avviker från detta.

Exempelvis har jag en bekant som när han bara var ett litet barn blev biten i axeln av en gädda. Tänk er själv den förvirring som uppstår när ett litet barn tultar upp ur vattnet och proklamerar "Mamma, fisken bet mig" med blodet rinnande från ena axeln.
Det har också hänt att gäddor på vissa platser blivit synnerligen rovgiriga och attackerat flera människor per sommar. Förmodligen är det något som slagit snett i huvudet på sådana djur, precis som med andra rovdjur som plötsligt börjar attackera allt i sin väg utan urskiljning.

Men, som sagt, det är ovanligt att gäddor blir gigantiska och det är ovanligt att de attackerar människor. Turligt nog borde det ju inte heller vara gammelgäddan som går på bitarstråk i och med att den nu skall vara så smart och listig... Och att bita för stora byten är ju inte så smart.


Källor: Wikipedia, personliga samtal, hörsägen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar