2 maj 2012

Svarta rävar


Svart räv fotograferad i Norge
Ovanliga färgavvikelser på redan kända djur kan vara en förklaring till många underliga vittnesmål angående okända djur världen över. Exempelvis så finns det helt svarta rävar, även om de är synnerligen ovanliga. Man har hittat dem både i exempelvis Norden och Storbritannien.

Den svarta räven fick även ett vetenskapligt namn av en Sven Nilsson 1820 och benämns bland annat i hans bok "Illuminerade figurer till Skandinavens fauna, Volym 1". Nilsson beskriver även den svarta räven som mycket lik den röda, men med något kortare ben och bredare öron.

Under 1800-talet fanns det en rävfarm i Solna som bland annat avlade på svarta rävar.Källor: Karolinska institutet, Illuminerade figurer till Skandinavens fauna, Volym 1, Nilsson, Nyheter 24

3 kommentarer:

 1. Är inte svarta rävar bara melanistiska varianter av röda rävar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Joanna!
   Därom tvista de lärde. Däremot så verkar det som om i de fall av melanistiska rödrävar som finns så har räven fortfarande den vita svanstippen, vilket du kan se att exempelvis den på filmen hör ovan inte har. Det kan ju dock bara vara en speciell avvikelse, men det är värt att notera.

   Radera