Om

Yvonne Undin vid Storsjön. Foto: Andrea Axelsson
Vad är "kryptozoologi"? Det är enklast förklarat genom att förklara orden som ordet är sammansatt av. "Krypto" betyder dold eller gömd, "zoo" förklarar att det har med djur att göra och "logi" betyder "läran om". Alltså är det "läran om dolda djur", med andra ord läran om djur som av olika källor påstås existera, men som inte är vetenskapligt bevisade än.

På den här sidan kommer det att publiceras både nyheter och gammal skåpmat om kryptozoologi. Det kommer även att skrivas om djur vars existens redan är bekräftad, men som av någon anledning inte upphör att fascinera.

Jag som ligger bakom sidan heter Yvonne Undin och är 40 år gammal. Jag bor i Kalmar med min make, vår son och våra djur.

Sedan 2006 är jag certifierad kryptozoolog via Global Underwater Search Team.
G.U.S.T. var en organisation känd för många olika kryptozoologiska expeditioner. Bland de mest kända är Operation Cleansweep till Loch Ness som Discovery bevakade och gjorde en dokumentär om.

Jag har studerat kryptozoologi i många år även innan den officiella utbildningen och även hållit föreläsningar i ämnet, bland annat på Sjuhäradsfestivalen. Jag har även läst litteraturvetenskap med inriktning mot skräck, folktro och mytologi.
Min hållning gentemot kryptozoologi är att jag inte "tror" på några varelser, utan bara lämnar alla möjligheters dörrar öppna, eller i alla fall olåsta. Genom att "tro" på en icke bevisad varelse så antyder man att den inte existerar eftersom den kräver just tro i stället för vetskap.

På den här sidan försöker jag ha en ganska neutral hållning gentemot varelser jag skriver om. Jag vill inte utesluta möjlig existens, men inte heller propagera för den. När det gäller publicerade intervjuer om andra människors rapporter försöker jag undvika att lägga värderingar i dem och publicerar dem exakt såsom de presenteras för mig. Andra människors upplevelser får nämligen tala för dem, mitt jobb är bara att låta er läsare få höra om dem.


Snabba frågor och svar:
Favorit...
-kryptid: Orang Pendek
-djur: Komodovaran
-myt: Drakar
-valspråk: "Tro vad du vill, men tro inte allt."


För kontakt eller bokning av föreläsning, skicka e-post till yvonne.undin@gmail.com