5 mars 2011

Riktiga drakar: Krokodiler

Krokodiler är egentligen inte en art i sig, utan en familj av arter och till den hör 14 olika krokodilarter. När jag var yngre minns jag att jag alltid störde mig på att jag kanske sade fel när jag kallade något en krokodil, eftersom det kunde vara en alligator. Nu har vi ju klargjort att alligatorerna också tillhör krokodilfamiljen, så därmed kan man inte säga fel om man säger krokodil.

På bilden ovan ser ni en amerikansk krokodil. Tydligt där är ju att den har många tänder och tänder är förmodligen en av de saker man gärna förknippar med krokodiler. En krokodils tänder är ihåliga och inuti den växer en ny tand fram, så de förnyas under hela dess liv.
En intressant sak är att man är osäker på hur gamla krokodiler egentligen kan bli, eftersom det inte finns något säkert sätt att kontrollera deras ålder på. Enligt kvalificerade gissningar så har man kommit fram till att krokodiler kan leva i ungefär 70 år, även om man också gissat att "Mr. Freshy" som bor på Australian Zoo är hela 130 år gammal!

Nu handlar ju det här inlägget om riktiga drakar och trots allt är krokodiler det närmaste vi kommer den sorts drakar som faktiskt levt på jorden, i och med att de fanns med redan under dinosauriernas tid. De blir också maffigt stora. Man har hittat krokodiler som är över sex meter långa, men det finns också rykten om de som blivit upp till nio meter!
 Glöm för övrigt krokodiljägaren och Crocodile Dundee för ett ögonblick. Den mest fantastiska krokodiljägaren i Australien är en kvinna vid namn Krys Pawlowski. 1957 sköt hon den största krokodil som någonsin blivit mätt, en bjässe på 8,63 meter!

Nu slutligen så skall vi prata lite om en kändis-krokodil vid namn Gustave. Han är en gigantisk nilkrokodil som bor i Burundi. Med sina över sex meter i längd och vikt runt ett ton så är han den största krokodil som man är säker på har bevittnats i Afrika.
Gustave beräknas vara närmare 70 år gammal nu och anklagas av lokalbefolkningen för att ha dödat över 300 människor. Säkerligen är siffran överdriven, men att denne jätte faktiskt dödat människor råder det ingen större tvekan om.
Intressant är också att Gustave verkar synnerligen intelligent. 2002 försökte mannen som döpt Gustave, Parice Faye, gillra en fälla för krokodilen. Inte bara undvek Gustave fällan, utan det verkade också som om han faktiskt medvetet retades med Faye och hans team. Allt finns dokumenterat i en dokumentärfilm kallad "Capturing the Killer Croc" som rekommenderas. Gustave har även stått som modell för filmen Primeval.

Med all trolighet ett foto av Gustave.
Pawlowski vid en replika av rekordkrokodilen. Det får en att inse hur stor den faktiskt var, inte sant?
Krokodil dödad av en handgranat från en amerikansk soldat på Saipan Island 1943.
Den sägs ha varit runt nio meter lång.
Krokodil av okänt datum från Roper River i Australien.
Källor: National Geographic, Wikipedia, The Age, Mysterious Australia

3 kommentarer:

  1. Herrejösses! Det var en STOR krokodil! :O

    SvaraRadera
  2. Jisses, de krokodilerna vill man inte simma med :O

    SvaraRadera