27 aug. 2017

Indiens märkliga underjordiska grodor

Nasikabatrachus Bhupathi
Det finns en familj grodor med bara två arter som medlemmar, dels denna ovan (Nasikabatrachus Bhupathi) som officiellt förkunnades upptäckt för bara ett par dagar sedan och dels dess enda släkting som beskrevs av forskare för första gången 2003 (Nasikabatrachus Sahyadrensis).

På engelska kallas den här grodan för "purple pig-nosed frog", men på svenska har den ännu inte något eget namn. Det som gör arten speciell är inte bara den vackra blå teckningen kring ögonen, vilket ger ögat ett ovanligt vaket utseende, utan också att de lever näst intill hela sina liv under jord. De lila grodorna ger sig inte ens upp på ytan för att äta, utan gräver i stället gångar med sina hårda framben och har en specialanpassad lång tunga som de använder för att slicka i sig termiter och myror i gångarna.

Det finns egentligen bara en sak som kan locka fram de lila grodorna från sina gångar - vilket är regn, eller i förlängningen fortplantning.
När monsunperioden inträder så börjar hanarna uppge läten från under sanden i bergsbäckar. De uppsöks sedan av honor och parar sig i vattnet där äggen sedan läggs. Dessa kläcks till grodyngel inom bara ett par dagar, men i stället för att vara vanliga grodyngel som bara simmar omkring så har de en slags sugmun som de suger sig fast vid stenarna med under de av monsunregnen skapade vattenfallen. Där äter de alger med sina små munnar och tillbringar ungefär 120 dagar i strömmen. Det är den längsta perioden som de här arterna någonsin är ovanför marken... Om nu under vattnet kan räknas.

Nasikabatrachus Sahyadrensis

Nasikabatrachus Sahyadrensis
Källor: National Geographic, Atlasobscura, DailyMail, Wikipedia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar