Bevingade katter är ett faktum som fångats, undersökts och dokumenterats både med fotografier och på film. Det finns en bra bit över 100 rapporterade bevingade katter och runt 30 av dessa har undersökts och dokumenterats.
Den första rapporten kommer från 1842 (England) och den senaste år 2009 (Kina), så att detta är ett fenomen som kommer att fortsätta dyka upp råder det knappast något tvivel om.
Det är dock ingalunda endast i andra länder som bevingade katter förekommer. I juni 1949 sköts en bevingad katt i norra Sverige. Kroppen stoppades upp och ställdes ut på ett museum. Historier om att bakbenen var fjäderklädda och att katten faktiskt flugit när den skjutits, fick en professor Rendahl från Naturhistoriska riksmuseet att undersöka händelsen. Han kunde konstatera att katten var fullt normal, förutom att den på ryggen hade ett par långa hudutväxter som tillsammans gav en ”vingbredd” på nästan 60 cm. Det är de längsta vingarna på någon dokumenterad katt.
Dessa luddiga utväxter som ser ut som vingar kan dyka upp överallt på kattens rygg och de behöver inte födas med dem, utan de kan börja växa efter ett till flera år. Vingarna är ingalunda endast bara luddiga skinnflikar eftersom det finns dokumenterade fall där de faktiskt innehåller benstruktur och muskelfästen (även om det finns fall med pälsklädda skinnflikar också). Det har till och med visat sig att flera av katterna kan höja och sänka sina vingar och att en del av dem använder dem för att hoppa högre eller glidflyga när de hoppar ned från en hög höjd. Det har också rapporterats om katter som tycks använda sina vingar för att springa fortare.
Självklart finns det också katter vars ”vingar” enbart är pälstovor som plattats ut och som flaxar omkring när de springer. Detta bör väl dock mer räknas som vanskötta missar i stället för bevingade katter.
Hur kommer det sig då att katter får vingar? En populär förklaring är att det finns en sjukdom som gör att huden på kattens rygg blir elastisk och seg. Den kan dras ut flera centimeter och ibland åker den inte tillbaka. Vid vissa tillfällen verkar det också som om muskler börjat växa i den utdragna huden eftersom vissa katter faktiskt kan röra på vingarna. Detta förklarar ju dock inte benstrukturen som upptäckts i några exemplar. Något som dock skulle förklara detta är att det rör sig om siamesiska tvillingkatter där den ena tvillingens ben sticker ut från den andras rygg.
Den tredje förklaringen är givetvis att det hela rör sig om en genetisk mutation, vilket getts som förklaring på den kinesiska katten som år 2009 fick vingar med benstruktur som växte ut på dess rygg.
Den tredje förklaringen är givetvis att det hela rör sig om en genetisk mutation, vilket getts som förklaring på den kinesiska katten som år 2009 fick vingar med benstruktur som växte ut på dess rygg.
En intressant sak är ju också den att om vingar visar sig vara något positivt för katter så kommer de bevingade katterna att med evolutionens gång öka i antal och i framtiden kommer det således kanske finnas en hel ras med flaxande katter. Är inte det en svindlande tanke?
Källor: Den flygande katten (John Michell – Robert J.M. Rickard), Wikipedia, Ananova, Messybeast, Unga Fakta
Ursprungligen publicerad Apr 4th, 2010
Det enda som kan få de bevingade katterna att öka i antal är att de blir eftertraktade och därför avlade på
SvaraRaderaEn liten tanke utan att vilja häda men om människor kan få sådana vingutväxter och de i ett ökenklimat hjälper en att uthärda värmen likt elefantörat. Undrar man hur en liten population med vingar skulle behandlas av vanliga människor??? Om de blivit förträngda och sporadisk kontakt blev till om nätter då de sökt stjäla det de behövde eftersom vanlig handel var utesluten kan man tänka sig att änglar som besöker om natten ????
SvaraRadera