13 apr. 2013

Enhörningen - legend och sanning

Enhörningen har ända sedan antiken varit ett av de mest populära mytiska djuren. Nuförtiden är de ofta avbildade som hästar med horn, medan ursprungsbilden sades ha klövar, lejonsvans och getskägg utöver det karaktäristiska spiralvridna hornet.

De flesta legender kring enhörningen rörde sig kring dennas magiska egenskaper, att hornet hade förmåga att bota alla sorters sjukdomar och att enhörningen på ett nästan gudomligt sätt enbart kunde närmas av en jungfru, gärna utan några metallföremål på sig eftersom enhörningen liksom många andra mytiska djur inte tålde vare sig järn eller stål.

Det spekuleras fortfarande om huruvida det finns någon vetenskaplig bakgrund till legenden om enhörningen och helt otänkbart är det inte att sagan inspirerats bland annat av djur med två horn som på grund av vanskapelse bara råkat få ett.


"Enhörning" hittad 2008 i Italien
En del tror också att den jättelika, utdöda noshörningen Elasmotherium kan ha legat som grund för några av legenderna. Den levde för 50 000 år sedan och var i storlek av en mammut samt hade ett väldigt imponerande horn.

En skalle av en elasmotherium
Det mest kända djuret som kan ha inspirerat och som fått ge upp sitt "horn" för enhörningslegenden under många år är narvalen. Den har en spiralvriden tand som kan bli upp till tre meter lång och det är denna som många gång har sålts under påståendet att det är ett enhörningshorn. Det vill sig så illa att man i vissa delar av världen ännu jagar narvalar för att använda hornets "magiska" egenskaper, bland annat som potensmedel.

Två narvalar korsar tänder
Det finns ett spännande sammanträffande när det gäller enhörningen och narvalen. Enligt legenden så kastade Noa av enhörningen från arken eftersom den var ensam och den förvandlades då till en narval. Här kommer det märkliga sammanträffandet: Enligt DNA-studier på senare år så har det visat sig att valar och hästar är besläktade på ett mycket närmare håll än man tidigare anat.

Källor: Wikipedia, NyTeknik, hubpages

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar