26 mars 2014

Jättebläckfiskar är mer lika än man trott

Konstverket "Sea Monsters" av Abiogenisis
Det har dykt upp spännande resultat i forskningen kring jättebläckfiskar. Forskare har undersökt DNA från 43 olika prover tagna från vitt spridda platser i världen och de blev förbluffade över resultatet. Det har inte bara visat sig att jättebläckfiskar, som finns i jordens alla hav, är av samma art, utan de är också extremt lika för att vara djur med så stor spridning.

En förklaring är att de antingen skall ha varit nära utrotning och därigenom alla härstammar från ett litet bestånd. Den andra förklaringen är att antalet jättebläckfiskar helt plötsligt för ungefär 30 000 till 700 000 år sedan ökade enormt. Varför är svårt att avgöra, men några forskare gissar på att det kan ha haft att göra med antalet kaskelotvalar att göra, i och med att det är jättebläckfiskens enda kända naturliga fiende.
Värt att nämna är att även kaskelotvalar DNA-mässigt är väldigt lika varandra, vilket tyder på att de också upplevt en hastig ökning i beståndet någon gång, kanske på grund av att först ha minskat i antal. Detta skulle förmodligen då i sin tur kunna ha lett till ökningen av antalet jättebläckfiskar.
Genom jämförelser av tidpunkter för tillökning för de båda djuren kanske det kan finnas en lösning på mysteriet.

Källor: sciencemag.org, Nature.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar