27 okt. 2014

Knölval i Östersjön

Att se knölvalar i Östersjön är ovanligt, men har blivit vanligare på senare år. Under augusti siktades den över tio meter långa knölvalen "Lola" både utanför Gotland och Öland. Sist sågs hon utanför Ölands södra udde, vilket förhoppningsvis betyder att hon har hittat ut igen. Det finns nämligen inte tillräckligt mycket mat i Östersjön för att en val skall kunna överleva där en längre tid.

En del marinbiologer tror dessutom att Lola inte var ensam, utan att det kunde ha funnits upp till tre knölvalar i Östersjön samtidigt. Det har nämligen kommit in rapporter både från Finland och Danmark. En utav de valar som bevittnats är en kalv och även om de flesta tror att valarna kommit in i Östersjön genom att följa fiskstim så finns det de som teoretiserar om att Lola letar efter sin kalv.

En knölval blir omkring 15 meter lång och kan väga 36 ton. Knölvalar har en puckel på ovansidan och kallades tidigare för "puckelval". Knölarna i fråga är vårtliknande knölar som finns på huvudet och underkäken. Dessa är ombildade hårsäckar, spännande nog.

2008 var senaste året då man under en månads tid siktade en knölval i Östersjön.


Källor: Expressen, Wikipedia, Natursidan, Sveriges Radio

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar