20 nov. 2011

Berömda falsarium: Skvadern

Visste ni att vi har ett alldeles eget berömt falsarium här i Sverige? Skvadern är ett påhittat djur med en hares framkropp och en tjäders bakdel.
Falsariet tog sin början i slutet av 1800-talet i Norrland. En flottningsinspektör vid namn Håkan Dahlmark var känd för att tycka om jakt och gärna berätta mer eller mindre troliga jakthistorier i goda vänners lag. En utav dessa historier handlade om en bevingad hare som han påstod att han skjutit i Medelpad 1874. Han kallade djuret en "skvader".

1907 fick Dahlmark en tavla föreställande denna skvader av sin hushållerska och strax innan sin död fem år senare donerade han tavlan till Medelpads fornminnesförening. Den nye intendenten där, Hammarlund, tyckte att det vore intressant att kombinera två djur och därefter kunna visa fram en uppstoppad skvader. Han lärde känna en konservator som färdigställde idén och 1918 lämnade konservatorn över den uppstoppade skvadern som sedan dess funnits på fornminnesföreningens friluftsmuseum i Sundsvall.

Skvadern har med tiden blivit en symbol för Sundsvall och man kan till och med hitta en söt varningsskylt föreställande skvadern på vägen mot museet.

Tydligen händer det fortfarande varje sommar att besökare blir besvikna när de får reda på att skvadern bara är påhittad och aldrig har funnits på riktigt. Det om något bevisar väl hur gärna människor vill tro på saker!

Den första bilden av en skvader. Målad av Halvar Frisendahl.

Den första uppstoppade skvadern!

Vägskylten med skvadern
Källor: Medelpads fornminnesförening, Wikipedia, Djurparker i fokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar